Habitat for Orphaned Girls

Zav architects

Architects : Mohamadreza Ghodousi- Parsa Ardam- Fati Rezaiee

Clients:Ahmad Maleki,Parvin Maleki

Design team: Mahsheed Gharibi,Hosein Hejrati,Golnaz Bahrami,Sara jafari

Consultant: Javad Mirbagheri

Structural design: Nader Shokoufi

Mechanical & Electrical:Ali Ghanizadeh

Photo: Souroush Majidi,Aydin Gilandoust


The habitat for foundling girls is located in the historical fabric of Khansar, a small town in the heart of IRAN. Before evolving into a residence for orphan girls, our charitable client had intentions of building a public clinic. We came up with a proposal of a welfare institution since the site’s location could eventually come to help its future deprived users. The orphans can find shelter under protection of history: they will be surrounded by three of the city’s historical monuments that could serve as parents.

The accepted proposal turned into a project intended to change the point of view over orphan girls as stigmatized children who need pity into an inseparable but normal part of society. The aim was for them to move away from being under surveillance toward having a normal life in the introverted and closed minded social context of Khansar. The girls just needed a homey apartment that looked cool, make them proud. The diagram supposed to be a home, opposed to a disciplined space of a dormitory that almost looks like a prison.

An architecture that is both modest and monumental, the residence aimed to provide the girls with not only a dormitory with public and private spaces but also with special balconies that set the stage for a sociable scenario: they can express themselves through the changing festivities of mourning and celebration or the changing seasons by changing the 'Hijab' of their balconies, just like they are used to wearing and changing their Hijab and Chador in accord with the town's cultural timeline, reminding aesthetics of censorship.

An honest construction technology was decided for this charity project with a site area of 354sqm and a built area of 800sqm in four levels. Construction cost –with local craftsmanship- ended up with less than half compared to the common and future maintenance costs optimized to the minimum.

In order to have a space with an indelible appearance, the process of construction went as close as possible towards basic essentials resulting in an interior that is materially identical to the exterior.

We believe that architecture can contribute to improving social wellbeing and ethical reform, and to the extent that we were responsible, tried to make a change: to move from exclusion to inclusion, from reclusion to seclusion and from deprivation to privilege and to value and encourage charity organizations to benefit from the added values of architectural solutions.

Yet the story is not over. Today, the building is being used not the way it was planned to: the girls live in controlled surveillance, with obligatory closed windows and unused balconies. But our client and we are still trying our best to make a change. Fortunately our ties are strong.

At the end, in this project, we decided to push the boundaries of architecture, to use it as a media that can affect humanity and to improve the quality of life.

The question would be what more one can expect from architecture?